به گزارش فرارو، علی رغم انتشار این گزارش، بسیاری از رسانهها و مطبوعات اقتصادیِ جریان اصلی در جهان به غیر از نشریه اکونومیست، همچنان بر این نکته تاکید دارند که آمریکا اقتصاد اول جهان است. برای فهم هر چه آسانتر این مساله، نشریه اکونومیست، شاخص بیگ مک (راهیاست غیر رسمی برای سنجش برابری قدرت خرید دو واحد پول که از طریق آن میتوان به نرخ برابری واحد پول در بازار کشورهای مختلف دستیافت. با درک این مساله، صندوق بین المللی پول سعی کرده تا شاخص مناسب تری را برای مقایسه اقتصادهای مختلف جهان به کار گیرد. در گزارش پیشرو به بررسی سه شاخص رشد اقتصادی، نرخ تورم و بیکاری در جهان و با تاکید ویژه در 20 کشور منتخب و ایران پرداختهایم. اقتصاددان ارشد موسسه کپیتال اکانامیکس می گوید: با آنکه تاثیر اقتصادی شیوع دلتا به اندازه سال قبل بد و شدید نخواهد بود، زیرا شرکت ها و خانواده ها با تدابیر محافظتی نظیر فاصله گذاری اجتماعی سازگار شده اند، اما تبعات شیوع جدید ممکن است بزرگ باشد به ویژه برای کل قاره آفریقا و بخش هایی از آسیا و آمریکای لاتین شرایط بسیار بد است. به طور سنتی، اقتصاددانها از شاخصی با عنوان “نرخ برابر ارزها” برای محاسبه تولید ناخالص داخلی استفاده میکرده اند.
This data has been done by GSA Content Generator Demoversion!
در تعریفی عامتر، تولید ناخالص داخلی عبارت است از کل ارزش ارزی (ریالی برای ایران) محصولات نهایی تولیدشده توسط واحدهای اقتصادی مقیم کشور در دوره زمانی معین (سالانه یا فصلی). براساس نرخ واقعی موثر (یعنی نرخ تعدیل شده براساس تورم و تجارت موزون) ارزش دلار آمریکا، به عنوان با ارزش ترین واحد پول جهان ، از ابتدای سال 2018 تا پایان سال 2019 حدود 9 درصد تقویت شده است. اما حالا پس از حدود 16 ماه از گسترش شیوع کرونا در جهان، کشورهای مختلف تجربیات جالب توجهی داشتهاند. با استفاده از شاخص برابری قدرت خرید (PPP) باعث میشود این موارد در نظر گرفته شوند و در نتیجه مقدار حاصل، نمود بهتری از ارزش کل تولید کشورها باشد. در این چهارچوب، اقتصاد آمریکا به مثابه شاخص پایه در نظرگرفته میشود. در این چهارچوب، اگر چینی ها، یوآن خود را به دلار تبدیل کنند و در آمریکا بیگ مک (ساندویچهای مک دونالد) بخرند و بعد با هواپیما به کشورشان وارد کنند تا آنها را مصرف کنند، مقایسه اقتصادهای چین و آمریکا بر اساس “حداکثر نرخ کارا”، درست و مناسب به نظر میرسد. اما به نظر میرسد برخی از صادرات مانند فناوریهای پیشرفته آمریکا به چین، بیش از قیمت بازار آنها ارزش دارند.
مثلا قطر با جمعیت اندک و تولید نفت فراوان، با تولید سرانه 102 هزار دلار عنوان بالاترین تولید سرانه جهان را از آن خود کرده است در حالی که تولید ناخالص داخلی اش برابر است با 189 میلیارد دلار، یعنی کمتر از 20 درصد اقتصاد ایران. اما رشد اقتصادی نیز به معنی افزایش بازدهی اقتصاد است که در طول دوره زمانی حداقل ۲ دوره ۳ ماهه متوالی و درواقع تغییرات فصلی و سالانه تولید ناخالص داخلی را نشان میدهد. نتایج گزارش نشان میدهد درخصوص رشد اقتصادی، کشورهای چین، آمریکا، ترکیه و برخی کشورهای جنوبشرق آسیا وضعیت بسیار مطلوبی داشتهاند. ارزش تولید ناخالص داخلی ترکیه در این سال برابر با ۲.۹۹۶ میلیارد دلار پیش بینی شده است. «این هفته، صندوق بین المللی پول گزارشی در مورد چشم انداز اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰ و همچنین چالشهای پیش رو را ارائه کرد. شدت تعبات کرونا به حدی بود که حتی کشورهایی که میانگین تاریخی رشد اقتصادی آنها بالاتر از 6 درصد بود، روند منفی را در پیش بگیرند. انتظار میرود فدرالرزرو خرید اوراق قرضه را از اوایل 2022 آغاز کند و شفافسازی بیشتر درباره اقدامات آتی و اینکه چه اتفاقی قرار است بیفتد، در نشست Jackson Hole که 26 آگوست آغاز میشود، صورت میگیرد.
همانطور که این شاخص نشان میدهد، با ۲۱ یوآن، یک شهروند چینی میتواند یک بیگ مک بزرگ را در کشورش خریداری کند. همانطور که که صندوق بین المللی پول گزارش میدهد، شاخص برابری قدرت خرید، تفاوتها میان ارزش پولهای ملی را حذف میکند و میزان قدرت خرید هر ملت را در برابر دیگران مشخص میسازد. شاید آزاردهندهترین گزارهای که در این گزارش برای آمریکاییها وجود داشت این نکته بود که چین در شرایط فعلی، جایِ آمریکا را به عنوان قدرت اقتصادی برتر جهان گرفته است. این امر بدان معناست که اقتصاد جهان با وجود نااطمینانیهایی که در زمینه سویه دلتای ویروس کرونا وجود دارد، همچنان در مسیر رشد اقتصادی حرکت میکند. این امر بدون شک، مانعی جدی در مسیر ریشه کنی فقر، بهبود استانداردهای زندگی و خلق فرصت های شغلی و درنهایت دستیابی به اهداف برنامه توسعه پایدار، قلمداد می شود. نمود بارز این امر را میتوان در روابط با مسکو به خوبی مشاهده کرد. را که شکل بالا به آن اشاره میکند، مطرح میسازد.