اما اگر سوال را به این تغییر دهیم که هر کدام از ارزشافزودههای تولید در داخل ایران، معادلشان در آمریکا چند دلار ارزش دارند، شاخص معقولتری برای مقایسه میان کشورها به دست میآید. زرگر با اشاره به پیوستگی صنعت توریسم به برخی مشاغل و سایر صنایعی که از این ناحیه دچار اختلال شدهاند، مانند صنایع هوانوردی و همچنین کاهش تقاضا برای مصرف انرژی در جهان، اظهار داشت: این زنجیره به صورتهای بههمپیوستهای در کل دنیا آسیبدیده و درنتیجه تولید ناخالص کشورها و رشد اقتصادی جهانی کاهش پیداکرده است و به نظر میآید که تجارت بینالملل ازهمگسیخته شده است. این استاد اقتصاد سیاسی بابیان اینکه تأثیر بیماری کرونا در اقتصاد جهان چندجانبه است، گفت: اما برخی کشورها که رویکرد اقتصادی خاصی داشتند بهمراتب بیشتر تأثیر پذیرفتند؛ مثلاً در کشورهایی مانند ترکیه، آمریکا، اسپانیا و چین که جهانگردی، پذیرش توریسم و هتل داری محوریت داشت بسیار از این بیماری متضرر شدند. به رغم آن که بسیاری از کشورها سال گذشته برنامه های حمایتی مالی و پولی اجرا کردند تا اثرات بحران همه گیری کرونا را جبران کنند تولید ناخالص داخلی 140 کشور از 160 کشوری که ارزیابی درباره آنها انجام شد، کاهش یافت و در 145 کشور نرخ بیکاری بالا رفت. اسپانیا رتبه دوم پربازدیدترین کشور جهان که برای انگلستان بود را از آن خود کرد و اکنون گردشگران بسیاری به این کشور سفر می کنند. This article was created by GSA Content Generator DEMO!
طی یک نسل گذشته، چین بزرگترین اقتصاد جهان را ساخت و جانشین آمریکا به عنوان بزرگترین شریک تجاری تقریباً هر کشور بزرگی (فقط درهمین سال گذشته آلمان به این فهرست اضافه گشت) در جهان شد. در این گزارش پیش بینی شد که روند اشتغال جهانی در سال ۲۰۱۹ مثبت باشد. در اروپا آلمان توانسته جایگاه اقتصادی خود را به واسطه نرخ بهره وری تثبیت کند و در مقابل فرانسه با وجود افزایش جمعیت، اما در مسیر بهره وری از دیگر رقبای اروپایی و غربی خود عقب مانده و در بسیاری از گزارش ها نشانی از فرانسه در میان ۱۰ اقتصاد بزرگ دنیا تا سال ۲۰۵۰ دیده نمی شود. این تحلیلگر اقتصاد سیاسی با اشاره به پیش بینی صندوق بینالمللی پول در رابطه بااینکه چین نهتنها میتواند از رشد منفی و رکود اقتصادی خارج شود بلکه تولید ناخالص داخلی این کشور نیز رشد خواهد داشت، گفت: قطعاً در این شرایط کشوری برد دارد که بهتر بتواند این بیماری را مدیریت کند. با توجه به اتفاقاتی که در ماههای گذشته رخ داده، به نظر میرسد حتی زمان این موضوع نزدیکتر نیز خواهد شد. زرگر اضافه کرد: باید در نظر داشت در این حالت حتی کشوری مانند چین هم که مدعی هستند ازنظر تولید ملی ضرری نداشتهاند و رشدشان مثبت بوده، باید تولیداتش را بهجایی صادر کند.
در قرارداد جدید کشورهایی حضور دارند که به شکل طولانیمدت در اتحاد با امریکا بهسر میبردند و حتی هنوز نیز رابطهای بسیار مطلوب با این کشور دارند اما با توجه به مختصات اقتصادی جدید، همکاریهای خود با چین را گسترش دادهاند. از اقتصاد ژاپن انتظار می رود در سال ۲۰۱۸ از ۵ تریلیون دلار نیز عبور کند. چین از طریق تجارت است که سالانه 300 میلیارد دلار میتواند کسب درآمد ارزی کند. در حالی که مطابق مسوده استراتژی افغانستان مولد ۲۰۱۹ الی ۲۰۲۵ انتظار میرفت تا آخر سالهای ۲۰۲۰، ۲۰۲۱، ۲۰۲۲، ۲۰۲۳، ۲۰۲۴، ۲۰۲۵ درآمد داخلی این کشور به ۲۱.۲، ۲۲.۰، ۲۳.۰، ۲۴.۱، ۲۵.۳ و ۲۶.۷ میلیون دالر افزایش یابد و در آن سطح، قرار گیرد. وی افزود: کشتیهای مسافربری در ترکیه اوراقشدهاند بنابراین کار اوراقچیها بسیار رونق پیداکرده است و دیگر نیازی به استفاده از این کشتیها نیست. اگر کشورها در رابطه با بیماری کرونا فقیرتر شده باشند، به تولید داخل روی بیاورند و سعی کنند تعرفهها را افزایش دهند و واردات کمتری داشته باشند، چین باید تولیداتش را به دریا بریزد یا به قیمت بسیار پایینتری که رقابتپذیر باشد آنها را ارائه کند؛ بنابراین چین هم برد آنچنانی نداشته؛ چراکه اقتصاد چین هموابستگی کاملی به اقتصاد بینالمللی دارد.
دکتر علیاصغر زرگر در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا بر تجارت بینالملل تأثیر زیادی داشته و تولید، صادرات و واردات بسیار آسیبپذیر شدهاند، خاطرنشان کرد: حلقههای تولید دنیا و زنجیره تولید بینالمللی که در دنیا گردش میکرد و اقتصادها را به هم متصل میکرد، قطعشده و از هم پاشیده است. اما او فکر میکرد که اگر چین به چنین کنترلهایی پایبند باشد، باید یوان را ارزان نگه دارد (با جلوگیری از ورود سرمایه) و یوان را بالا نبرد (با جلوگیری از خروج سرمایه). شکوفایی اقتصاد چین بهعنوان موتور محرکه اقتصاد دنیا زمانی بود که شکوفایی اقتصادی در همه دنیا وجود داشت؛ اما اگر این شکوفایی به رکود بینجامد این رکود به چین هم کشیده خواهد شد و لذا این موتور محرکه نمیتوانند مانند قبل بچرخد. قراردادی که چند روز قبل در ویتنام نهایی شد و تجارت آزاد را بین بخش مهمی از جمعیت جهان و حدود 30 درصد از اقتصاد جهان نهایی کرد، نشاندهنده این نوع نگاه است. به گفته کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل، در مقایسه با سال قبل رشد بخش گردشگری جهان به منفی ۴/ ۱۵ درصد رسیده که بدترین عملکرد از دهه ۱۹۹۰ تاکنون بوده است. مهمترین عامل افزایشی نرخ تورم طی این مدت مربوط به بخش انرژی بوده که در آن تورم به ۱۲.۷ درصد افزایش یافته است.