تفاوت شرکت تعاونی با شرکت سهامی خاص

برخوردار شدن از تمام حقوق اشخاص حقیقی، به این معنا که مالکیت اموال و دارایی شرکت تجاری به خود شرکت و نشانه‌های آن تعلق دارد. تعریف لغوی شرکت، شریک شدن در مال یا کار می‌باشد و در اصطلاح حقوقی نیز به قراردادی می‌گویند که بر مبنای آن، شرکا سود حاصل از شرکت را بین خود تقسیم می‌کنند. اکنون که با ماهیت شرکت‌های مختلط سهامی و غیرسهامی آشنا شدید به تفاوت‌های بین این دو نوع شرکت ثبت شرکت می‌پردازیم. قبل از اینکه به سراغ تعریف شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی برویم، می‌خواهیم تعریفی از سهامی و غیرسهامی بودن ارایه دهیم. ورشکستگی یک یا چند نفر از شرکای ضامن، موجب ورشکستگی شرکت پست و ورشکستگی شرکت نیز ملازمه قانونی با ورشکستگی ضامن ندارد. بدیهی است که برای جلوگیری از تشابه اسمی و ظهور معنی و افتراق آن از شرکت مختلط غیر سهامی ذکر کلمه ی سهامی بلامانع است.

  • هر شرکت سهامی دارای مجمع عمومی است که مرکب از کلیه سهامداران شرکت بوده و مقررات مجمع عمومی شرکت‌های سهامی در آن جاری است.
  • این شرکت با هدف انجام امور تجاری و بین چند شریک با مسئولیت های مختلف تشکیل می شود.
  • در شرکت با مسئولیت محدود شرکاء به نسبت قیمتی که در حین تشکیل شرکت برای سهم الشرکه های غیر نقدی معین شده ، در مقابل اشخاص ثالث مسئولیت تضامنی دارند در حالیکه در شرکت تضامنی هر شریک ، مسئول و ضامن تمام قروض شرکت می باشد.
  • در شرکت سهامی خاص حتماً باید یک بازرس داشته باشیم که این بازرس ممکن است از بین سهامداران انتخاب شود یا خارج از آن.

درآمد اضافی (سود) برای پیشبرد اهداف غیرانتفاعی یا خیریه به جای منبع درآمد شخصی استفاده می شود. شركت های مسئوليت محدود طبق قانون تجارت محدوديت و يا معايبي ندارند و طبق اساسنامه و موضوع فعاليتی كه در آنها در بدو تاسيس توسط هييت مديره در نظر گرفته شده ميتوانند بصورت گسترده فعاليت كنند . شایان ذکر است که شرکت‌های سهامی حق انتخاب مدیری خارج از صاحبان سهام را نیز ندارند.

شرکت با مسئولیت محدود نوعی شرکت است که، بر خلاف شرکت تضامنی، مسئولیت هر یک از سهامداران در مورد بدهی‌های شرکت محدود به مبلغ سرمایه‌گذاری شده در شرکت است و در صورت عدم کفایت مجبور نیستند اموال شخصی خود را در این راه مصرف نمایند. به زبان ساده‌تر در صورتی که شرکت ورشکسته شود و نتواند جوابگوی طلبکاران باشد تنها سرمایه سهامداران از بین می‌رود و طلبکاران نمی‌توانند باقی‌مانده مطالبات خود را از اموال شرکای شرکت مطالبه کنند. بطوری که در شرکت‎های تضامنی و نسبی تمام تصمیم گیری‎ها با مشورتی و اتفاق آراء صورت می‏‏گیرد و این در حالی است که در شرکت با مسئولیت محدود تصمیم گیری باید توسط اکثریت و یا حداقل نصف سرمایه انجام شود. در شرکت‎های ثبت تغییرات شرکت سهامی نیز صاحبان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند باید در تصمیم گیری حضور داشته باشند و در صورتی که در اولین دعوت، حد نصاب مذکور حاصل نشود، مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رای دارند، رسمیت یافته و تصمیم گیری می‏‏شود. ماده یک لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت ، شرکت سهامی را چنین تعریف می کند که شرکت سهامی ، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام ، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است . ۹- بر اساس مواد ۶تا ۸ از تبصره قانون تجارت کشور در شرکت سهامی قسمتی از مبلغ سهام مورد تعهد نقداَ پرداخت می شود و قسمتی دیگر به هنگام مطالبه قسمت پرداخت نشده سهام ، واریز می گردد.

10-اصل وکالتنامه ی وکیل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکیل صورت پذیرد. هرگونه سوءاستفاده از مشخصات مشاغل معرفی شده در سایت کارینسو اعم از شماره تلفن همراه یا نشانی پست الکترونیکی دیگران، و از جمله ارتباط های کاری منجر شده به کلاهبرداری پیگرد قانونی داشته و آگهی دهنده مسئول آن تلقی شده و کارینسو در این مورد هیچ گونه مسئولیتی ندارد. هر قراری که بین شرکاء خلاف این ، ترتیب داده شده باشد ، در مقابل اشخاص ثالث ، بی اثر خواهد بود .

تفاوت های شرکت تضامنی با شرکت مسئولیت محدود :

چنانچه بخشی از تعهد موسسین به صورت غیر نقد باشد باید عین آن یا مدارک مالکیت آن را در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی حساب باز شده است تودیع و گواهی بانک را به ضمیمه اظهارنامه و ضمائم آن به مرجع ثبت شرکت‌ها تسلیم نمایند. قبول سمت به خودی خود دلیل بر این است که مدیر و بازرس با علم به تکالیف و ‌مسئولیت‌های سمت خود عهده‌دار آن گردیده‌اند. ۱۰- طبق ماده ۱۰۷ قانون تجارت کشور در شرکت های سهامی مدیران شرکت فقط از بین صاحبان سهام انتخاب می شوند. ولی در رابطه با شرکت‌های تضامنی به این‌شکل نیست و در شرکت تضامنی بر اساس ماده ۱۲۰ قانون تجارت امکان انتخاب مدیر از خارج از شرکت نیز وجود دارد. پس می‌توان این‌گونه بیان کرد که این موضوع از آنجایی مهم است که در شرکت‌های تضامنی کلیه اختیارات هیئت مدیره و مدیرعامل در دست مدیر شرکت است.

تعیین مدت مدیریت برای مدیران توسط اعضای شرکت انجام می‌شود و به صلاح‌دید آن‌ها می‌تواند محدود یا نامحدود باشد. در شرکت مسئولیت محدود ممکن است مدیران از میان شرکاء یا از خارج شرکت انتخاب شوند. در شرکت‌های سهامی خاص حتماً باید مدیران از بین سهامداران شرکت تعیین شود.

در شرکت‌های سهامی خاص آورده غیر نقدی توسط کارشناسان رسمی دادگستری تقویم می‌شود، اما در شرکت با مسئولیت محدود تقویم سهم الشرکه غیر نقدی را شرکاء انجام می‌دهند. برای تشکیل شرکتهای شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت مختلط غیر سهامی، وجود حداقل 2 شریک الزامی است. وجود حداقل 3 شریک در شرکت سهامی خاص و شرکت مختلط سهامی ضرورت دارد. وجود حداقل 5 شریک در شرکت سهامی عام و برای شرکت تعاونی تولید و مصرف حداقل 7 شریک در نظر گرفته شده است.

تفاوت شرکت تضامنی و سهامی

تصمیم مجمع عمومی به شرطی که در اساسنامه، این حق برای مجمع عمومی تصریح شده باشد. اگر شرکای ضامن متعدد باشند، بستگی به توافق میان آن‌ها دارد که یک یا چند نفر از آن‌ها سمت مدیریت را داشته باشند. در نام شرکت باید عبارت مختلط و لااقل تام یکی از شرکای ضامن قید شود. کپی شناسنامه تمامی اعضاء هیات مدیره ، سهامداران ، بازرسین برابر اصل شده در دفاتر اسناد رسمی . ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری کلیه اعضای هیات مدیره ، مدیر عامل و بازرسان شرکت از طرف متقاضی ثبت لازم می باشد. علاوه بر این، عمر یک شرکت تضامنی ممکن است با فوت، ورشکستگی و یا عدم صلاحیت هر یک از شرکا خاتمه یابد.

توجه به شخصیت شریک در شرکت با مسئولیت محدود، برخلاف شرکت های شخص مانند شرکت تضامنی، امری داخلی و بین شرکاء است. به عبارت دیگر از نظر اشخاص ثالث واگذاری سهم الشرکه شرکت با مسئولیت محدود به دیگری تاثیری در نحوه وصول مطالبات طلبکاران ندارد. زیرا در این نوع شرکت مانند شرکت سهامی مسئولیت شرکت محدود به میزان دارایی شرکت ثبت برند که متعلق به شخص حقوقی است، می باشد. مسئولیت تضامنی استثنایی شرکاء شرکت با مسئولیت محدود در مورد قیمت سهم الشرکه های غیرنقد حین تاسیس پابرجا و مانع انتقال سهم الشرکه نیست. بر اساس ماده 116 قانون تجارت شرکتی را شرکت تضامنی گویند که تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر برای امور تجاری با مسئولیت تضامنی تشکیل می­گردد.

شرکت تضامنی چیست؟

همچنین این شرکت بعد از اینکه تمام سرمایه ی نقدی تادیه و سهم الشرکه ی غیر نقدی نیز تقویم و تسلیم گردید تشکیل می گردد.لازم است در شرکت نامه سهم شرکه غیر نقدی تمام شرکاء که تقویم شده است ، به صراحت قید گردد. سهام دار جدیدی که به شرکت سهامی وارد می شود ، مسئولیت او محدود به مبلغ اسمی سهام خریداری شده است ، مگر شرایط خصوصی موافق مقررات قانون در بین باشد . 9- در یک شرکت سهامی بخشی از مبلغ سهام تعهد شده به صورت نقدی پرداخت می شود و بخشی دیگر به درخواست قسمت پرداخت نشده سهام واریز می شود. (ماده 6 و 20 ماده eight و ماده 33 و پاورقی لایحه) با این وجود ، در مشارکت ، کلیه سهام شرکت های نقدی باید پرداخت شود و سهام شرکت های غیر پولی تقویم باشد و با توافق ارائه شود. تفاوت اصلی میان دو شرکت سهامی و تضامنی میزان مسئولیت مدیران است. ‌نوع دوم – شرکت‌هایی که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسین تأمین گردیده است.

در شرکت نسبی هر شریک به نسبت آورده خویش در برابر طلبکاران شرکت ضامن است اما در شرکت تضامنی هر شریک ضامن تمام مطالبات طلبکاران از شرکت است. بنابراین قالب شرکت تضامنی امنیت بیشتری را برای معامله کنندگان با شرکت فراهم می آورد. متقابلاَ رغبت به سرمایه گذاری در این شرکت اندک است زیرا اگر چه وجود شخصیت حقوقی، دارایی شخصی شرکا را از آورده آن ها به شرکت جدا می کند اما نهایتاَ هر شریک ناگزیر است که در صورت عدم کفایت سرمایه شرکت پاسخگوی تمام دیون شرکت باشد. 1ـ در شرکت با مسئولیت محدود تعداد شرکاء حداقل 2 نفر و در شرکت سهامی خاص تعداد سهامداران حداقل 3 نفر می باشند . به هنگام تاسیس مراحل ثبت شرکت تفاوت شرکت تعاونی با شرکت سهامی خاص بایستی کلیه ی سرمایه آن به وسیله ی مؤسسان فراهم شود و قسمتی از سرمایه در بانک سپرده‌گذاری شده باشد.

خدمات ثبتی

مدیر شرکت سهامی خاص نمی‌تواند خارج از سیستم سرمایه گذاران باشد. شرکت سهامی خاص ثبت شرکتی است که از لحاظ ساختاری شبیه به شرکت مسئولیت محدود بوده، اما سرمایه در آن به قطعات سهم یا سهام تبدیل می گردد. شرکت سهامی خاص شرکت بازرگانی تلقی می گردد و برای اخذ تسهیلات بانکی، گرفتن نمایندگی‌های و یا شرکت در مناقصات و مزایده‌های دولتی و نمایشگاهها از اعتبار نسبتا” خوبی برخوردار است. به این دلیل به آن شرکت سهامی گفته می شود که سرمایه آن تبدیل به سهام می گردد. سهام شرکت‌های سهامی خاص در بازار بورس قابل معامله نیست اما توسط مردم به راحتی قابل دادو ستد می‌باشد. برخلاف شرکت با مسئولیت محدود در زمان ثبت شرکت سهامی خاص، باید تمام سرمایه آن در هنگام تاسیس توسط اعضا تامین شده و بخشی از سرمایه در حساب بانکی تادیه گردد.